El canvi climàtic i el capitalisme: com solucionar-ho? [Fernando Adserias]

 


El canvi climàtic és la variació global del clima de la Terra. Aquesta variació és deguda a causes naturals i a l'acció dels éssers humans. La causa d’aquest és l'escalfament global, el qual té múltiples conseqüències negatives als sistemes físics, biològics i humans. Actualment està en un punt crític des de fa temps, concretament des de la Revolució Industrial com el punt d'inflexió en què les emissions de gasos amb efecte hivernacle llançades a l'atmosfera es van començar a disparar. 

Però, qui té la culpa de que aquest es produeixi amb tanta rapidesa i gravetat? En gran part el té el capitalisme que hi ha instaurat arreu del mon, el qual produeix i actua per beneficis, no per sostenibilitat. Aquest mateix capitalisme ens ha portat a un camí que condueix a l'abandonament del clima estable que teníem des d’abans de la Revolució Industrial, llavors, en gran causa pel desenvolupament capitalista, actualment a la Terra hi ha una temperatura 0,8 ºC més gran que la mitjana preindustrial. Si no s'acaba amb el capitalisme, és probable que causem que la Terra s'escalfi fins a uns nivells en què els éssers humans desapareixerem. Davant de la perspectiva absolutament irracional a la què ens aboca el capitalisme, és evident la necessitat de mesures dràstiques i urgents, aquestes no poden dependre de la bona voluntat dels governs de les potències imperialistes que són les principals responsables del desastre actual, ni de l’anomenat capitalisme verd que proposen.

Per a arreglar aquesta problemàtica del canvi climàtic generat en gran part i relacionat directament amb el capitalisme cal en primer lloc reorganitzar radicalment el sector de la indústria energètica, expropiant les grans empreses energètiques per posar aquestes sota la gestió democràtica dels treballadors/es, sota supervisió de comitès de consumidors. Això permetria una transició ràpida cap a l'ús exclusiu de fonts d'energia renovables i l’orientació a satisfer les necessitats de la població. Al mateix temps cal nacionalitzar totes les empreses de transport, així com les grans empreses automobilístiques, per assolir una reducció massiva de la producció automotriu i del transport privat, mentre es desenvolupa el desenvolupament de transport públic en tot.

La nacionalització sota gestió directa dels treballadors/es de sectors com aquests seria només el primer pas cap a la nacionalització del conjunt dels sectors econòmics, amb l'objectiu d'establir un pla general veritablement sostenible i frenar el desastrós camí cap el que va el nostre planeta.

Comentaris