Les grans desigualtats del món [Belmonte, Díaz, El Hajjioui]


 


Actualment en la nostra societat hi està havent un canvi a nivell mundial anomenat la globalització. Aquesta consisteix en la connexió creixent de la societat entre els diferents països, ja sigui en un àmbit econòmic, polític, social o cultural. Per a molta gent això és un avantatge, ja que permet moltes comoditats a l’hora de viatjar, comerciar, relacionar-se… però aquests avantatges no estan a l’abast de tothom. 

Per a alguns, aquesta globalització els provoca encara més problemes dels que ja tenien, com es veu clarament en l'extracció ‘bruta’ del cobalt, necessari per a l’elaboració de les bateries dels cotxes elèctrics. 

Al Congo, l'extracció il·legal de cobalt, matèria primera indispensable per a fabricar cotxes elèctrics, amaga moltes violacions dels drets humans, riscos ambientals i morts. Aquest mineral s'extreu en condicions infrahumanes, i la rivalitat entre poblacions per la seva extracció, ha provocat a més de conflictes bèl·lics, situacions d'abusos laborals a menors, desforestació i aniquilació de la fauna, (cada quilo de cobalt li costa la vida a dues persones al Congo).

Els habitants del Congo són explotats diàriament en l’obtenció de cobalt. Un cobalt que va a parar a les grans empreses que paguen un sou ridícul comparat amb els guanys que n’obtenen. A més a més, el problema no és solament el sou, també són les condicions de treball a les que estan sotmesos els treballadors, i sovint hi ha accidents a les mines. Hi moren miners, les famílies dels quals no reben ni els cossos per a enterrar-los.

Malauradament, sota el marc legal congolès actual, tota l'explotació minera artesanal al Congo oriental és tècnicament il·legal, ja que cap de les zones d'explotació minera ha estat designada oficialment.

Després hi ha el tema del treball infantil, el qual en teoria no està permès segons la declaració dels drets humans però hi ha petites empreses mineres que utilitzen a nens com a treballadors, aprofitant que aquests cobren menys, però sense fer-se càrrec de la seva seguretat.

L'explotació i el contraban dels minerals que es troben al Congo es deu en gran mesura a l'enorme demanda internacional de productes electrònics, productes que per funcionar necessiten el cobalt, sovint, en gran quantitat.

Ara que s’ha tret a la llum informació que no era gaire coneguda a nivell global; el que s’ha de fer és actuar i conscienciar als governs per provocar un canvi radical que prohibeixi que la gent no tan privilegiada no sigui explotada i tingui un estil de vida almenys acceptable segons els estàndards (tenir què menjar, què beure, poder comprar roba, electricitat, aigua corrent…) i fins i tot per a tenir les comoditats que nosaltres, els ‘privilegiats’ tenim.

Si no fos pel sofriment que passen al Congo per a produir el cobalt necessari per a la seva producció, els cotxes elèctrics serien la millor opció i un pas molt gran en l'evolució del planeta, perquè no contaminen.



Majida El Hajjioui

Oscar Díaz

Joan Belmonte

 

Comentaris