Oceans plastificats [Marina Brullas]

 


[Il·lustració: Edu Borrallo]

QUANT COSTARIA NETEJAR LES NOSTRES PLATGES EN RELACIÓ AMB EL QUE INVERTIM REALMENT

 
En aquest article, analitzaré els diners invertits en videojocs i en big data en el camp esportiu i després relacionaré aquest cost amb la quantitat de residus de plàstic que hi ha als nostres oceans i el que costaria netejar-los per complet.

La despesa en videojocs de format digital va créixer un 12% el 2020, assolint els 127.000 milions de dòlars. El format free-to-play (com Pokémon Go o League of Legends) va generar la major part dels ingressos, amb 98.400 milions de dòlars, un augment del 9% en comparació al 2020.

El mercat de l’anàlisi esportiu (big data) va moure el 2020 més de 920 milions d’euros, segons Grand View Research, i s’estima que per al 2025 ascendirà a 3.380 milions.

Al 2020 es calcula que hi ha 5,25 bilions de residus de plàstic als nostres oceans. 269.000 tones suren als oceans, 4.000 milions de microfibres per km² habiten per sota de la superfície. El 70% de les nostres deixalles s’enfonsen a l’ecosistema oceànic, el 15% sura i el 15% aterra a les nostres platges. En termes de plàstic, es llencen anualment 8,3 milions de tones al mar.
 
Amb més de 90.000 milions de dòlars es podria fer una profunda neteja dels nostres oceans. Aquest cost inclou programes per netejar les escombraries oceàniques, gestionar millor els residus i millorar les plantes de tractament d’aigües residuals. També significa invertir en investigació sobre plàstics biodegradables, tot treballant per limitar la contaminació per plàstics de qualsevol tipus.

Llavors, un cop tenim les dades damunt la taula, cal reflexionar. Li donem una importància exagerada a temes superficials com, per exemple, les analítiques esportives i els videojocs, dos temes estrictament relacionats amb l’entreteniment; en canvi, els residus plàstics no només contaminen les costes, sinó que també afecten a tota la fauna marina. Els animals s’emboliquen en ells i confonen els fragments més petits amb menjar, el que pot provocar la seva intoxicació i acabar amb la seva vida. A més a més, hi ha una gran pèrdua de biodiversitat, eutrofització, destitució de l’oxigen i acidificació de les aigües, mort i canvis fisiològics en organismes aquàtics….

Realment estem acabant amb la vida d’éssers vius mentre juguem a la play i això portarà conseqüències a gran escala en un futur no gaire llunyà. Ara bé, tenim el poder d’aturar-ho, però ha de ser aquí i ara.

Marina Brullas Muntaner

 

Comentaris