Pablo Hasél. Llibertat d'expressió o delicte? [Martina Bermejo]

 

Il·lustració: Martina Blanch



Creia convenient començar aquest article amb aquesta qüestió, ja que fa no gaires dies a la meva classe es va fer un debat sobre aquest tema. La nostra professora de filosofia ens va proposar fer-lo a causa de tota la polèmica sobre el cantant de rap, Pablo Hasél. Tot i que actualment encara hi ha actes per a protestar contra l'ingrés del raper a la presó.

Per parlar de llibertat d'expressió, s'ha de parlar primer del filòsof John Stuart Mill, el qual va escriure un llibre (On Liberty), on es parla de la llibertat, com molt bé indica el títol. En aquest llibre, J. S. Mill defensa el dret que té cada persona a ser i actuar segons el seu propi criteri, el que també s'anomena llibertat individual. Alhora, el filòsof intenta posar límits racionals a aquesta llibertat, ja que la llibertat sempre té límits. Encara que pot semblar un argument contradictori, així és, ja que tu ets una persona lliure dins d'unes lleis que l'Estat t'imposa.

El nostre debat s'enfocava a donar arguments, a favor o en contra, sobre si era legítima, o no, la condemna de nou mesos de presó que se li ha imposat al raper. Personalment em va sorprendre que la majoria dels meus companys es posicionessin a favor de la condemna i que una petita part de la classe, de la qual jo hi formava part, estiguéssim en contra de la condemna.

Va ser un debat ple d'idees heterogènies, en el qual, des del meu punt de vista, no es va entendre gaire el concepte de la llibertat d'expressió, ja que es va arribar a exposar l’argument “violar és llibertat d’expressió”. Al mateix temps també hi havia manca d'informació sobre la pena, ja que, també, va haver-hi arguments que es basaven en antecedents que ja tenia el cantant i, per tant, no tenien res a veure amb la pregunta del debat. Per l'altra banda, nosaltres vam defensar que no hi havia dany a tercers (aquest argument pot ser una mica subjectiu, perquè depèn del que entenem per dany), ja que només dóna o exposa la seva opinió sobre la monarquia.

El resultat final va ser que dues persones que estaven en contra van passar a estar a favor. Però generalment penso que no es va arribar a cap conclusió en concret. Com a conclusió personal he tret que som molt joves i que realment “m’espanta” que puguem pensar ja d’aquesta manera (en referència als arguments que he exposat abans). Crec que aquest mètode de fer debats s'hauria d'aplicar més a les classes, perquè trobo que és una forma dinàmica d'aprendre i, a més a més, de saber escoltar, argumentar bé i aprendre a respectar/tolerar les opinions de tothom.



Martina Bermejo

Comentaris

Unknown ha dit…
Molt bon article, estoc d'acord amb tu. La última frase també la trobo molt certa, el debat es una molt bona manera d'aprendre i valorar la polarizació d'opinions com a un avantatje i no una amenaça.
Unknown ha dit…
Bon article i ben redactat. Estic d'acord amb el que dius sobre la llibertat d'expressió i em sembla exagerada no només els 9 mesos de la condemna sino la condemna en si.
Anònim ha dit…
Estic d'acord amb tu. Opino que hauríem de diferenciar el debat sobre la llibertat d'expressió i la condemna al raper, Pablo Hasél i el seu ingrés a presó per la suma de condemnes anteriors.
Si ens centrem en la llibertat d'expressió i l'atac a la monarquia, és evident que no comparteixo de cap manera el fet que una persona pugui ser castigada amb penes de presó o multes econòmicament desmesurades. El debat és sempre necessari, un contrast d'idees, opinions diverses a més, d'un aprenentatge de vida.
I per cert, em sembla preocupant que una agressió sexual, es pugui considerar un exemple de llibertat d'expressió.