La desigualtat [Rita Casañé]

 

Il·lustració: Laia Spano


La desigualtat és un dels principals desafiaments que defineixen al món actual. No només representa un obstacle per al desenvolupament, sinó que també es troba entre les principals amenaces per a la pau, la seguretat i els drets humans arreu del món. Encara que nosaltres no siguem conscients, el món en el qual vivim és un mon egoista i cruel, on cadascú mira per ell mateix i deixa passar els problemes que no li afecten directament.

Doncs bé, cada cop vivim en un món més ric però més desigual. Això és degut a que rics i pobres no es beneficien de manera igualitària de la prosperitat. L’ONG Oxfam ha realitzat un informe que demostra que vuit homes compten amb la mateixa riquesa que els 3.600 milions de persones més pobres del món. De la mateixa manera, el 10 per cent més ric de la població mundial guanya fins al 40 per cent de l'ingrés total. Això vol dir que s'estan negant els drets socials i econòmics a moltes persones arreu del món, inclosos els 800 milions que encara viuen en la pobresa extrema (menys de 2 dòlars al dia).

Aquesta desigualtat ve ja de molts anys enrere; de fet, a l’època medieval ja s'esbossava una divisió clara en la forma d'obtenir ingressos. Els camperols, artesans, comerciants i professionals diversos vivien de llogar el seu treball a un empresari a canvi d'un salari mentre que la classe privilegiada (nobles i burgesos) només havien de contractar treballadors per a que fessin les seves tasques de manera que no els calia treballar. En paraules de l'Església, els diners "es produïen mentre dormies". La base de la feina actual no es diferencia gaire a la d’aquella època.

Un altre factor que també ha contribuït molt al desenvolupament de la desigualtat mundial és la globalització. Aquesta ha provocat que el món quedi dividit en dues grans àrees:

• Àrees Centrals: Són els països líders, perquè els seus centres de decisió marquen la direcció de la política i economia mundial, controlen els intercanvis i concentren les activitats de major importància. Es corresponen amb els països més rics.

• Àrees perifèriques: Són els països menys desenvolupats i es caracteritzen per tenir una dependència gairebé total pel que fa a les àrees centrals.

Està clar que necessitem una societat més justa i, aconseguir això, depèn només de nosaltres.

Alguns països ja han experimentat millores i d’altres, en canvi han empitjorat. Està en les nostres mans millorar el món i igualar les probabilitats d’accedir a l’educació, la sanitat i les necessitats bàsiques independentment del teu lloc de naixement.

Rita Casañé

Comentaris