Tant costa demanar perdó? [Biel Puig]




Biel Puig

L’any 2021, Mèxic celebrarà els 200 anys de la independència d'Espanya i el seu President creu que, per una bona reconciliació, estaria bé que Espanya demanés perdó als pobles originaris. 

Per això, el President Andrés Manuel López Obrador va enviar una carta al Rei d’Espanya, Felip VI, demanant que es reconeguin els abusos i els greuges ocorreguts durant la conquesta. Aquesta carta va donar a lloc a dos conflictes: un perquè al govern Espanyol no li va agradar gens el missatge  i el va rebutjar amb fermesa, i l’altre perquè la carta es va filtrar a la premsa.    

Si anem al 1492, cal tenir en compte que Espanya acabava de fer fora els musulmans després de més de 700 anys de lluites. Un cop Constantinoble va caure en mans turques, Europa occidental es va veure en la necessitat de trobar una nova ruta comercial per l’Est. La Corona de Castella i Aragó, engrescada pel moment, decideix enviar uns navegants que, volent arribar a Àsia, es troben amb un continent desconegut.

Resulta que aquella gent anaven nus, amb parts del cos pintades, parlaven estrany i no eren catòlics. A més, tenien pedres precioses, or i riqueses. Els espanyols, sentint-se superiors, amb armes més sofisticades i amb l’afany d’expandir les fronteres i la religió catòlica, van arrasar amb part d’Amèrica i dels seus habitants. Durant molts anys, els van explotar tot el que van poder.

Vist 500 anys més tard, el que va passar, va passar. Ho puc entendre si penso en com era aquella societat, quines creences tenien, quins objectius els movien... Però que jo pugui entendre el que va passar no vol dir que hi estigui d’acord, ni que els justifiqui. Va ser una massacre el que van fer amb aquella gent.

Hagués semblat intel·ligent mirar de conèixer aquella cultura, aprendre tot el què sabien, compartir coneixements, col·laborar amb ells en comptes d’imposar i saquejar. Actualment, en el cas que trobéssim vida a l’espai, no sé si no es faria el mateix amb la gent que es trobés. En el fons potser no seriem massa diferents d’aquells conqueridors.

Quan em pregunto si hem de celebrar el dia de la Hispanitat, crec que no s’hauria de celebrar ja que no em sento orgullós de tot el que va passar. No trobo correcte celebrar una Hispanitat imposada a base d’espasa i la creu a la ma. Potser, el que falla és el nom i el motiu. Podríem celebrar el Dia del Descobriment...
Si les coses s’haguessin fet de forma civilitzada, potser ara celebraríem un dia amb tota Amèrica llatina orgullosos tots d’haver-nos trobat. Lamentablement, no és el cas. Tenim a molta part de la població llatinoamericana enfadada y dolguda amb la “Madre Pàtria”.

Demanar perdó pel que va fer aquella gent crec que ja és tard però si ells necessiten que els ho demanem, com diu el President de Mèxic, no els ho negaria. Crec que podria ser un bon principi per a una reconciliació real. L’altra cosa és si es vol aquesta reconciliació per part dels Estats.


De la mateixa manera que potser la societat de 1492 no estava preparada per “descobrir” un nou territori de forma civilitzada, la societat actual, millor dit, els polítics actuals, no estan preparats per demanar perdó i ser prou humils per reconèixer el què va passar. 


Comentaris