Més que un simple descobriment [Joel Ribé]

Joel Ribé

Fa uns mesos, el president de Mèxic, Andrés Manuel López Obrador, va demanar al Rei d’Espanya Felip VI que demanés perdó per tot el que van fer els espanyols al colonitzar Amèrica, que avui dia serien violacions dels drets humans. Es va queixar de totes les matances i invasions, enviant una carta a Felip VI i al Papa Francesc reclamant que demanessin disculpes en nom de tots els espanyols. Però, realment hem de demanar perdó?
Jo crec que no, que ja és massa tard. La conquesta d’Amèrica va ser un gran esdeveniment, sens dubte, però també va ser en part una gran massacre. I, llavors, perquè no s’hauria de demanar perdó? Si no es va demanar quan va ser el moment, per què hauríem de fer ho ara?
Cristòfor Colom va descobrir el nou continent l’any 1492, i a patir d’aquí va començar la colonització. Així que estem parlant de més de 500 anys de diferència. Ara una pregunta senzilla: si ara es demanés perdó per tots els abusos succeïts al passat, això canviaria  d’alguna manera la història? La resposta és no. A més a més, si ho mirem fredament, qui és l’actual rei d’Espanya per a demanar disculpes? Els habitants d’Espanya actuals no tenen cap relació amb la Conquesta d’Amèrica, ja que no hi van estar involucrats, per tant no van poder intervenir de cap manera.  Tot això va tindre grans desavantatges per als nadius: grans massacres, esclavitud, tortures, abusos, explotació... Però, com afecta als sud-americans d’avui en dia? Realment estarien com estan?
Ens agradi o no, els colonitzadors van portar amb ells una nova societat, una nova manera de  viure, una de molt més avançada de la que tenien els salvatges. Van portar llibres, eines de treball, armes, vestimenta, coneixements, etc. Encara així, si els espanyols no haguessin arribat mai a arribar-hi, el més possible és que tard o d’hora alguna altra civilització l’hagués descobert amb les mateixes intencions amb les que ells venien. Ara bé, s’hauria de celebrar?
El dia 12 d’octubre de cada any, a Espanya es celebra el dia de la Hispanitat, antigament conegut com el Dia de la Raça. Es commemora el dia en que Colom va arribar a les Amèriques per primer cop; tot acompanyat, és clar, de grans violacions de drets bàsics, com la vida. Molta gent en aquesta data surt al carrer amb banderes Nacionals a manifestar-se i a celebrar. Altra gent, en canvi, protesta i es queixa dient que no hi ha res a celebrar.
Clarament no és una cosa del que s’hauria d’estar enorgullit, encara així segueix sent el dia Nacional, que es porta celebrant des de 1935. Si ara, el dia de la Hispanitat no es celebrés, quin seria el nou dia Nacional?
Donats els meus arguments, aquestes són a les conclusions que he arribat:
No s’hauria de demanar perdó, ja que a part d’haver aportat una societat molt més avançada a Sud-amèrica, no som ni les persones indicades ni  és el moment  indicat per fer-ho. A més a més, les conquestes no eren precisament pacífiques fa uns segles, i si ara s’hagués de començar a demanar perdó per totes les invasions i colonitzacions de la antiguitat, no seria res més que una pèrdua de temps.
Ara bé, jo no crec que hagués de ser considerat una celebració, però ja ho és una per llei. Canviar o eliminar el dia Nacional d’Espanya portaria, en gran part, una quantitat de problemes i queixes de la gent.
I tu què n’opines? Encara creus que s’hauria de demanar perdó, o els meus arguments t’han fet pensar d’una manera diferent?




Comentaris

Unknown ha dit…
Opino igual que tú, los españoles que están ahora vivos no tienen la culpa ni están relacionados con lo que hicieron las personas de pasado. Me parecen muy buenos los argumentos dados aquí, y creo que sí se debería cambiar este día.

Hay muchos más descubrimientos hechos por españoles de los que sentirse orgulloso (como la creación del primer diseño traje de astronauta, que nos permitió más tarde viajar a la Luna, o el primer juego de ordenador llamado "El Ajedrecista"), pero en vez de eso celebramos el día que más tarde causaría la muerte de más de 290 mil indígenas.