Ser una persona autèntica és possible? [Maria Poll]


 
Maria Poll

L’ésser humà és un ser complicat. Nosaltres ho posem en dubte tot, som escèptics, racionals, pensatius. Si més no, hi ha coses que ens diferencien dels uns als altres. Coses que ens fan ser únics i irrepetibles; en això consisteix la nostra personalitat. Ara bé, sovint posem en dubte aquesta autenticitat. Ens preguntem si realment som únics, o si simplement seguim la corrent. I és que, què és realment ser tu mateix? Existeix algú que sigui totalment 100% autèntic? Com podem saber si estem actuant fidelment d’acord la nostra personalitat?

Des de temps remots, hi ha hagut nombroses idees sobre què és la pròpia personalitat. N’hi ha qui creu que la personalitat la tenim fixada en néixer, altres afirmen que l’anem construint amb el temps i les experiències, i altres pensen que la personalitat depèn majoritàriament del teu entorn i la teva infantesa. A mi m’agrada aquesta última teoria. Crec que l’entorn és un element essencial per a nosaltres; ens determina, ens limita, i alhora ens abasteix moltes coses. Les persones vivim en societat, ja que, com deia Aristòtil, “L’ésser humà és animal social”. Aquesta societat és el que ens fa ser persones i el que ens dona la humanitat, és cert, però si ho mirem en termes de personalitat, ens determina com som i ens obliga a actuar de certa manera. Ens treu molta part de la nostra autenticitat i ens fa ser una ovella més en el corral. Les normes socials, els estereotips, les crítiques, les aparences, la por a ser rebutjat, i el temor a sortir fora del que està socialment acceptat ens roba, inconscientment i sense voler, la llibertat a ser qui volem ser.
 

 

Per tant, responent a la meva pregunta inicial, jo penso que ser una persona autèntica no és possible mentre visquem en societat.
Crec que la personalitat de cada ú està brutalment determinada pels demés, ja que sense els altres, per començar, ni tant sols en tindríem, de personalitat. Penso que és impossible escapar de les normes socials, per molt que ho vulguem.
Al cap i a fi, estem fets per conviure els uns amb els altres, i això ens ha limitat, i ens limitarà per sempre, la manera com som.

Comentaris

Eduard Viñas ha dit…
estic completament d'acord.
Unknown ha dit…
súper bon article, fa reflexionar sobre el sentit de tot I sobre qui realment ets o vols Arribar a ser.
Unknown ha dit…
estic comletament d'acord amb el que dius, això de ser una persona autèntica no és possible mentre visquem en societat. Tens raò en que la nostra personalitat canvia depenent del que pensin o facin els demès. A mi també m'agrada la teoria q diu que la teva personalitat depen del entorn o la infantesa que hagis tingut. Penso igual també a l'hora de dir que la societat ens determina com som i ens obliga a actuar de certa manera, i això ens roba, inconscientment i sense voler, la llibertat a ser qui volem ser.
Èlia 3r ESO A