El preu del cafè [Alba Cañas]




Alba Cañas

Com ja sabem, des del descobriment al segle XV, el cafè és un dels productes que els espanyols  conreaven a Amèrica i era exportat a Europa per ser consumit. També ho van ser la canya de sucre, el cotó, el tabac... Però realment que hi ha darrere d’aquest comerç tant beneficiós pels espanyols després de la conquesta d’Amèrica?

Primerament, la conquesta va començar amb els quatre viatges de Colom al segle XV, l’exploració del continent americà, quan es creia que eren les costes asiàtiques.
Al llarg del segle XVI van anar conquerint i colonitzant el territori, amb l’organització  administrativa i econòmica. Els conqueridors van segrestar els emperadors indígenes, com per exemple Moctezuma, emperador dels asteques que el van batejar i el van fer súbdit de Carlos V. Tanmateix van sotmetre els pobles indígenes i van formar imperis colonials (primer l’hispànic i el portuguès i més tard el britànic i el francès), van destruir les seves ciutats  i sobre les ruïnes van construir de noves, com ara la capital dels asteques Tenochtitlan sobre la que van construir l’actual ciutat de Mèxic.
A més a més, com que els semblava que els indígenes eren pobres de tot i els seus costums i lleis eren inferiors als seus, van començar a canviar la seva manera de viure per la dels espanyols: van fer el possible per eliminar les cultures indígenes; les llengües dels pobles indígenes van ser substituïdes pels idiomes dels invasors europeus; les religions politeistes canviades pel cristianisme; i les aportacions tècniques, científiques i literàries dels nadius van ser destruïdes pels conqueridors.

Les relacions entre Europa i Amèrica van comportar un gran augment del comerç i l’oceà Atlàntic es va convertir en l’escenari principal de les rutes comercials. En canvi, la ruta de la Mediterrània es va veure perjudicada.
A Europa es van introduir nous productes agrícoles i metalls preciosos pels quals els indis havien estat treballant semiesclavitzats i molts d’ells van morir per les dures condicions de treball a la qual  els conqueridors els van sotmetre. El que van exportar els europeus a Amèrica van ser productes artesans i esclaus negres de les costes africanes els quals van ser explotats.

Resumint tot això, la conquesta d’Amèrica va significar un genocidi de la població indígena,  i ho podem comprovar amb aquesta  cita literal que va escriure Bartolomé de las Casas, bisbe de Chiapas (Mèxic) «Fa quaranta anys que són aquí i des d’aleshores no han fet altra cosa que matar indis, fer-los sofrir, afligir-los, turmentar-los i destruir-los».
Les causes de la mortaldat van ser lluitant contra conqueridors i revoltes contra el seu domini, per defensar-se ja que els indis no volien baralles; malalties transmeses pels propis europeus contra les quals no estaven immunitzats; i sobretot per la duresa de les condicions de treball.
A les Antilles va provocar gairebé la desaparició dels originaris, que van ser substituïts pels esclaus negres. A causa de la barreja entre indis, africans i europeus va existir el mestissatge.

En conclusió, jo penso que hauríem de demanar perdó per la manera que es van tractar als indígenes i com els van anar exterminant. Potser hi ha gent que pensa que no, perquè això va passar fa molts anys i nosaltres no hi érem, però som el mateix poble i ens podem sentir avergonyits. Ells tenien la seva religió, els seus propis costums, la seva manera de viure. Els espanyols podrien haver aportat noves coses i probablement ells les haurien acceptat, però el que no trobo bé es que van fer el possible per canviar tot el que els caracteritzava.

Comentaris